Sjøpølse – er den virkelig næringsbomben som alle snakker om?

Brun sjøpølse
Brun sjøpølse

Brun sjøpølse

Sjøpølse har fått økende oppmerksomhet fra både ernæringseksperter, presse og forskere den siste tiden. Så hva er det som gjør sjøpølse interessant?

Er det næringsinnholdet, regenerative egenskaper eller er det eventuelle muligheter til medisinsk bruk? I denne artikkelen redegjør vi etter beste evne hva dette tilsynelatende ordinære bunndyret har å by på.

 

Sjøpølse artsklassifisering

Sjøpølse er en art under kategorien pigghuder som inneholder sjøstjerner og kråkeboller. De er marine dyr med læraktig hud, elastisk kropp uten skjelett. Huden har en rekke kalkbaserte skjell og en sterk innvendig muskelsekk. Hovedaksen (fordøyelsen) er parallell med underlaget, hvilket skiller den fra mange andre pigghuder. Sjøpølser lever av plankton og organisk materie på havbunnen.

 

Geografi

I Norge er Rødpølse og Brunpølse de vanligste artene. Brunpølsa lever på grunt vann langs norskekysten. På dypere vann er det vanlig å finne Rødpølse, som kan bli hele 50 cm lang! Artenes natulige habitat er på havbunnen over hele verden, men den største bestanden finnes i Stillehavet. I mange asiatiske land regnes de som en delikatesse, der de har faktisk blitt fisket i over 170 år (1). I Asia blir de samlet av dykkere eller kommersielt oppdrettet i store kunstige dammer.

 

Hvor kjenner vi sjøpølse fra?

I tillegg til dens kulinariske appell, brukes sjøpølse i tradisjonell asiatisk folkemedisin til å behandle et bredt spekter av plager(2).  I Norge har vi først de siste årene oppdaget sjøpølse som næringsmiddel og potensielt interessant for medisin, hvor blant annet Møreforsking ved Forskningsleder Margareth Kjerstad har viet den betydelig oppmerksomhet.

 

Hvordan brukes den?

Sjøpølse har blitt brukt som matkilde i Asia og Midtøsten i århundrer. De tilberedes enten ferske eller tørket i forskjellige retter, hvorav tørket er mest brukt. Tørket sjøpølse, kjent som beche-de-mer eller trepang, er rehydrert og legges til oppskrifter som supper, stuinger og steker. Sjøpølse kan i tillegg spises rå, syltet eller stekt. De har en glatt konsistens og tørr smak, så de er vanligvis tilsatt smak fra andre ingredienser som kjøtt, annen sjømat eller krydder.

Den brukes også som et ernæringsmessig supplement. Sjøpølse inneholder mange næringsstoffer som har gunstig innvirkning på kropp og helse.

I Asia er kremer, tinkturer, oljer og kosmetikk infusert med sjøpølseekstrakt, så vel som flytende tilskudd, populære i den kosmetiske industrien.

 

Næringsinnhold sjøpølse:

Fire unser (112 gram) av vare(3):

 

Sjøpølse har svært lavt antall kalorier og høy prosent av fett og protein – noe som kan gjøre den gunstig for personer som ønsker vekttap gjennom kosthold (45). Den inneholder også mange potente næringsstoffer, inkludert antioksidanter, som er gode for helsen din. Å legge til proteinkilder som f. eks. sjøpølse, i kostholdet og/eller som kosttilskudd, kan hjelpe med å regulere avføring. Dette kan også bidra til lavere generelt matinntak og stabilisere blodsukkernivået(6).

Mat som er rik på protein, kan være spesielt gunstig for personer med diabetes som ønsker å kontrollere blodsukkernivået(7). Pluss at et proteinrikt kosthold kan forbedre blodomløp, bidra til å senke blodtrykket og forbedre beintetthet(89).

 

Mange fordelaktige forbindelser

Sjøpølse har noe så sjeldent som 7 av 8 essensielle aminosyrer. Ikke bare er sjøpølser fullpakket med protein, vitaminer og mineraler, de inneholder også flere stoffer som kan være til fordel for den generelle helsen. For eksempel inneholder de fenol og flavonoide antioksidanter, som har vist seg å redusere betennelse i kroppen (101112).

Dietter som er rike på disse stoffene er knyttet til redusert risiko for mange kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdom og neurodegenerative tilstander som Alzheimers sykdom (131415). De er også rike på forbindelser som kalles triterpene glykosider, som har antifungale, antitumorale og immunforsterkende egenskaper (16).

Dessuten er disse marine dyrene svært høye i kondroitinsulfat, en viktig bestanddel av humant bindevev som finnes i brusk og bein(17). Det er indikasjoner på at matvarer og kosttilskudd som inneholder kondroitinsulfat kan være til fordel for personer med felles sykdommer som slitasjegikt(18).

Sjøpølse har også et par svært interessante egenskaper.

  • Den inneholder et sjeldent stort antall næringsstoffer. En naturlig forklaring på dette er at det skyldes kostholdet, som består i organisk avfall på havbunnen, som i sin tur også gir et sterkt immunforsvar.
  • Den har evnen til å regenerere tapte deler av kroppen. Når den blir angrepet, kan sjøpølsen kvitte seg med store deler av tarmer og andre innvoller. Disse vokser senere tilbake og gjør at dyret kan unnslippe

 

Potensielle helsemessige fordeler

Sjøpølse har gjennom tradisjonell folke- og naturmedisin, og gjennom forskning i senere år, vært knyttet til flere potensielle helsemessige fordeler. Selv om det er for tidlig å konkludere med noe ennå, så er det gjort noen undersøkelser som har gitt interessante resultater.

 

Indikasjoner på kreftbekjempende egenskaper

Sjøpølse inneholder stoffer som kalles cytotoksiner, som har vist seg å bekjempe kreftceller. For eksempel viste en testrørstudie at triterpene diglykosider funnet i vietnamesiske sjøpølser hadde en toksisk effekt på fem typer kreftceller, inkludert brystkreft, prostata og hudkreftceller(19).

En annen studie fant at Ds-echinoside, en type triterpene avledet fra sjøpølse, reduserte spredning og vekst av humane levercancerceller(20). Selv om disse resultatene er lovende, er det nødvendig med mer forskning for å bestemme effekten og sikkerheten ved å bruke sjøpølse til å bekjempe kreftceller.

 

Mulige antimikrobielle egenskaper i sjøpølse

En rekke testrørstudier har vist at sjøpølseekstrakt eliminerer veksten av bakterier, inkludert E. coli, S. aureus og S. typhi, som alle kan forårsake sykdommer(21). En annen studie viste at sjøpølsene kan bekjempe Candida albicans, en opportunistisk gjær som kan forårsake infeksjoner hvis nivåene går ut av kontroll, spesielt hos immunkompromitterte personer(22).

I en ukesstudie hos 17 eldre sykehjemspasienter med overvekst av oral Candida (soppinfeksjon i munn) viste at de som brukte en geléholdig sjøpølseekstrakt opplevde en reduksjon i overveksten, sammenlignet med de som ikke spiste geléen(23). I tillegg viste en undersøkelse hos rotter at sjøpølse bekjempet sepsis, en livstruende komplikasjon forbundet med skadelige bakterier (24).

 

Hjertesykdom

Flere dyreforsøk har vist at sjøpølse kan forbedre hjerte- og leverhelse. For eksempel viste rotter med høyt blodtrykk som ble matet med sjøpølseekstrakt, signifikant reduksjon i blodtrykk, sammenlignet med rotter som ikke ble tilført ekstraktet (25). En annen studie hos unge rotter viste at et sjøpølserikt kosthold reduserte totale kolesterolet betydelig (26).

Videre viste en undersøkelse hos rotter med hepatorenal sykdom at en enkeltdose av sjøpølseekstrakt reduserte oksidativt stress og leverskade, samt forbedret lever- og nyrefunksjon (27).

Oppsumert så finnes det basert på dyreundersøkelser indikasjoner på at sjøpølse kan kjempe mot kreftceller, hemme skadelige bakterier og forbedre hjertehelsen. Imidlertid er det behov for flere menneskelige studier før konklusjoner om sjøpølsens potensielle helsemessige fordeler kan gjøres.

 

Potensielle bivirkninger av sjøpølse

Mens sjøpølse har blitt konsumert rundt om i verden i århundrer, og betraktes som relativt trygt. Men sjøpølsene i samme familie som kråkeboller (sjøpinnsvin) og sjøstjerner, og bør unngås av folk som er allergiske mot skalldyr.

Mens noen dyrestudier støtter deres bruk for behandling av kreft, hjertesykdom og bakterielle infeksjoner, er forskning på mennesker i disse områdene begrenset. Menneskelige studier er nødvendig for å lære mer om sikkerhet og effekt av sjøpølse.

I tillegg har en økende global etterspørsel ført til en nedgang i bestanden. Disse artene spiller en viktig rolle i økosystemet, og har blitt sterkt påvirket av uholdbare fiskemetoder. For å sikre at populasjonene forblir på et sunt nivå, bør en enes om å velge bærekraftige metoder som oppdrettsanlegg eller regulert fiske (29).

 

Oppsummering

Sjøpølse er interessant dyr som har en stor kulinarisk tradisjon og potensielt flere interessante medisinske bruksområder. De utgjør en særdeles næringsrik proteinkilde som er gunstig for både vekttap og inntak av næringsstoffer fra sjøen. Selv om det er behov for mer forskning før det kan treffes konklusjoner, så foreligger det indikasjoner på at den kan ha en rekke helsemessige fordeler.

 

Les våre brukerhistorier her

Dokumentasjon

Referanselenker

 

Nummerkilder

  1. Fisket i over 170 år https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3988149/
  2. Behandle et bredt spekter av plager https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25701746
  3. Næringsinnhold sjøpølse http://nutritiondata.self.com/facts/ethnic-foods/8123/2
  4. Vekttap gjennom kosthold https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20718029
  5. Vekttap gjennom kosthold https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951569/
  6. Stabilisere blodsukkernivå https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107521
  7. Kontrollere blodsukkernivå https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3631884/
  8. Forbedre beintetthet https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3392894/
  9. Forbedre beintetthet https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21102327
  10. Redusere betennelse i kroppen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20569521
  11. Redusere betennelse i kroppen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20816778
  12. Redusere betennelse i kroppen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20155620
  13. knyttet til redusert risiko for kroniske sykdommer  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23085016
  14. knyttet til redusert risiko for kroniske sykdommer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28923363
  15. knyttet til redusert risiko for kroniske sykdommer https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25418871
  16. antifungale, antitumorale og immunforsterkende egenskaper https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846940/
  17. Høyt innhold av kondroitinsulfat https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25147180
  18. Fordelaktig for personer med feks. slitasjegikt https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150191/
  19. Toksisk effekt på fem typer kreftceller https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28512032
  20. Reduserte spredning og vekst av humane levercancercelle https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21726060
  21. Eliminerer vekst av bakterier https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4138674/
  22. kan bekjempe Candida albicans https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21538235
  23. Reduserte overvekst av oral Candida https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3877898/
  24. Sjøpølse bekjempet sepsis hos rotter https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4906945/
  25. signifikant reduksjon i blodtrykk hos rotter https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27706040
  26. sjøpølserikt kosthold reduserte totale kolesterolet betydelig https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24260223
  27. Reduserte oksidativt stress og leverskade, samt forbedret lever- og nyrefunksjon https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4363541/
  28. Kan tynne blodet https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4413200/
  29. Oppdrett eller bærekraftig fiske https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3357833/